Solist Lux bij The Voice Kids

Solist Lux bij The Voice Kids

Interview Stian Olesen (15):
Ooit solist bij Kamerkoor Lux, nu doet hij mee met The Voice Kids

Stian Olesen doet mee met The Voice Kids. In 2017 zong hij mee met Kamerkoor Lux toen we het Requiem van Gabriel Fauré lieten horen. Hij zong als jongenssopraan destijds het prachtige Pie Jesu. In dit interview vertelt Stian over zijn ervaringen bij The Voice Kids.

De auditie van Stian bij The Voice Kids
Bekijk video van Dancing on my own

Hoe kwam je erbij te proberen mee te doen met The Voice Kids?

“Ik heb van jongs af aan The Voice Kids gekeken, maar gek genoeg heb ik er nooit aan gedacht zelf mee te doen. Toen een vriendin van school in 2017 meedeed, dacht ik er voor het eerst aan. Vorig jaar deed een andere vriendin mee. Zij vertelde hoe leuk het was en vond dat ik het ook moest proberen. Eerst twijfelde ik, maar toen ik erachter kwam dat dit het laatste jaar was dat ik nog kón meedoen, heb ik het gewoon geprobeerd. Niet per se met het doel om te winnen of om beroemd te worden, maar om nieuwe vrienden te krijgen en de gezelligheid. Dat is namelijk wat ik hoorde van mensen die meededen: Je krijgt de kans om veel kinderen te ontmoeten met dezelfde passie.”

Hoe verliep de weg van aanmelding naar The Blind Auditions?

“Ik vulde een formulier in op de site. Met zakelijke gegevens, ervaring en een zangfilmpje. Mijn eerste filmpje stuurde ik op 12 januari 2019. De tweede ronde was ook vanaf huis. Ik kreeg een lijst met liedjes waarvan ik er twee moest kiezen, zelf mocht ik ook nog een liedje kiezen. Vanaf de derde auditieronde moest ik nog een aantal keer naar Hilversum. Hoeveel filmpjes er in de eerste auditieronde zijn opgestuurd is niet duidelijk, maar dit gaat zeker om duizenden kinderen. Vanaf de laatste auditieronde waren er nog ongeveer 70 over. De ‘Blind Auditions’ zijn opgenomen op 2 en 3 juli 2019, dus vanaf het eerste filmpje tot de opnames van de ‘Blind Auditions’ duurde ongeveer zes maanden.” 

Wanneer wist je dat je door was?

“Op 28 mei, ongeveer anderhalve maand voor The Blind Auditions. Vanaf die dag ging ik meerdere keren voor repetities naar Hilversum. Eerst in een klein lokaal, vervolgens in de grote zaal op een afgetapet podium en uiteindelijk op het echte podium met een live band. Deze repetities waren altijd heel gezellig en leerzaam. Iedereen achter de schermen was superaardig. Ook de mede-talenten waren heel lief. Van de zangcoaches leerde ik heel veel. Achter de schermen was alles heel persoonlijk. Iedereen kende je naam, van de cameramannen tot de mensen van administratie en iedereen kreeg persoonlijke begeleiding. Het proces naar The Blind Auditions vond ik erg spannend en leuk. Elke keer weer besefte ik dat ik écht meedeed aan The Voice Kids. Het combineren van de repetities met school was voor mij niet moeilijk. Meestal waren de repetities gewoon in het weekend en anders miste ik een dagje, wat ook geen ramp was.”

The Battle tussen Stian, Sarah en Julia, uitzending The Voice Kids 24 april 
Bekijk video van Slide Away


Wat vond je het moeilijkst van dit hele proces? En wat het makkelijkst?

“Het moeilijkst vond ik de geheimhouding. Dat ik door was naar The Blind Auditions wist ik al op 28 mei 2019, maar ik mocht het pas zeggen op 1 april 2020. Wel mocht ik het natuurlijk aan wat vrienden vertellen, dus dat was wel fijn. Dan kon ik het gewoon even hardop zeggen. Wat ik het makkelijkst vond, was het contact met anderen. Al bij de repetities ga je eigenlijk met iedereen om, en na The Blind Auditions wordt dit alleen maar meer. Zelfs nu nog, ondanks dat we allemaal heel ver van elkaar wonen en het coronavirus er is, heb ik met veel mensen contact. Of ik nog een keer mee zou doen aan The Voice weet ik nog niet. Dit was een geweldig avontuur en wat er later allemaal nog komt, zie ik dan wel weer. Ik krijg natuurlijk ook veel leuke reacties van bekende en onbekende mensen.” 

Wil je van zingen je beroep maken? Wat zijn je ambities? En is dit veranderd?

“Of ik later van zingen mijn beroep wil maken, weet ik nog niet. Zingen is iets wat ik heel graag doe, maar op dit moment zijn er eigenlijk heel veel dingen die ik leuk vind. Ik heb al vijf jaar musicalles op theaterschool Rabarber en zie mezelf later ook nog wel proberen om op een musicalopleiding te komen. Ook volg ik op school het extra vak filosofie waarin ik erg geïnteresseerd ben. The Voice Kids heeft dus niet echt impact gehad op mijn plannen voor later, aangezien ik deze gewoonweg nog niet concreet heb.”

Eén gedachte over “Solist Lux bij The Voice Kids

  1. Geweldig! En een héél ander genre (en stemgebruik) dan Pie Jesu. Veelzijdige zanger, Stian, zonder en mét baard in de keel, inmiddels!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »