Lux zingt mee met de Toverfluit

Lux zingt mee met de Toverfluit

Nu de volledige tournee is afgerond, kunnen we eindelijk deze terugblik presenteren op de voorstelling van 29 november 2019.

Vanavond zingt een deel van Kamerkoor Lux mee met de familievoorstelling De Toverfluit van muziektheatergezelschappen Silbersee en de Toneelmakerij. Een moderne bewerking van Mozarts Zauberflöte. Wij zitten verspreid in het publiek en aan het eind zingen we als verrassing enkele stukken mee. Bij iedere voorstelling probeert het gezelschap een plaatselijk koor te strikken om mee te doen.

Achter het podium

Wij zijn een kamerkoor dat vooral in kerken optreedt, dus door een artiesteningang komen wij maar hoogstzelden binnen. En wanneer loop je nou achter het podium in de Koninklijke Schouwburg? Dat alleen al is leuk aan deze avond.

Harder zingen

Inzingen doen we vanavond in de artiestenfoyer. Daarna lopen we binnendoor achter het podium langs, waar het gezelschap bezig is met de laatste voorbereidingen. Ze kletsen, oefenen stukjes en iemand test het geluid. We verdelen ons, twee per stemsoort, over de lege zaal.

Ineens zet het deuntje in dat we inmiddels zo goed kennen. We mogen wel harder zingen, zegt ‘de Zon’, een van de hoofdrolspelers. “Het is een verrassing en laat mensen zich maar afvragen waarom ze zelf niet meezingen.”

Verrassen en samenwerken

We wachten tot het publiek naar binnengaat. Romain Bischoff, muzikaal leider van Silbersee, komt even bij ons zitten. Ons koor- en bestuurslid Harald is ook bestuurslid bij Silbersee. Romain vertelt iets over de achtergrond van zijn gezelschap: “Als iemand een talent heeft, kan hij altijd proberen dat ook op andere manieren in te zetten. Uit die comfortzone. Omdraaien, verrassen en samenwerken.”

Bijzondere en inspirerende avond

Tijdens de voorstelling begrijpen we pas echt waar het ogenschijnlijk eenvoudige liedje ‘de zon schijnt voor eeuwig’ over gaat. De gelaagdheid in de voorstelling ontroert. Na afloop zegt een acteur/zanger dat het echt verschil maakt of er een koor in de zaal zit. Dat zij op het toneel merken dat er een verrassingsgolf door het publiek gaat. Dat hebben wij aan den lijve ondervonden. Het is een bijzondere en inspirerende avond, in vele opzichten.  

Door Mayke Calis

Translate »