Interview met dirigent Angeliki Ploka

Interview met dirigent Angeliki Ploka

“Als ik dirigeer ben ik een zanger die muziek communiceert”

Angeliki Ploka, dirigent van Kamerkoor Lux

De eerste proefdirectie van Angeliki Ploka, de nieuwe dirigent van Kamerkoor Lux, slaat direct aan. In een lekker tempo werken we aan de stukken, geeft ze zangtechnische aanwijzingen, metaforen over de hoe de muziek volgens haar moet klinken en laat ze ons in een kring verspreid door de kerk staan om te horen hoe anders dat is. Terwijl ze ons aankijkt, lacht en bemoedigend toeknikt, dansen haar handen over de vleugel en speelt ze de akkoorden mee. Iemand van het koor merkt na afloop op dat hij voortaan vroeg naar bed moet op dinsdagavond, wil hij dit tempo bijbenen. 

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en superblij met haar. Haar Grieks-Engelse tongval, waarmee ze de ‘tenori and alti’ graag even samen wil horen, klinkt al heel vertrouwd. We willen haar graag beter leren kennen, vandaar een interview op een woensdag vlak voor de repetitie.

Kom je uit een muzikale familie?

“Mijn opa was een befaamd muzikant en speelde keyboard en accordeon. Samen met zijn broer (viool en klarinet) speelde hij vooral volksmuziek. Ze traden veel op. Toen ik vijf was, begon ik met pianolessen op het conservatorium. Ik vond het direct erg leuk. Mijn moeder liet me naar een ander instituut gaan dat beter bekend stond. Maar dat vond ik verschrikkelijk. Als dit muziek is, wil ik niet meer, dacht ik. Later bij een andere docent en een ander instituut voelde ik de magie weer.”

Wanneer wist je dat je van muziek je beroep wilde maken?

“Vanaf mijn twaalfde. Ik kon goed leren, dus mijn ouders wilden liever dat ik advocaat of arts werd. Lachend: ‘Waarom muziek? Daar kun je niet van leven!’ Ik ging muziekwetenschappen aan de universiteit studeren en tegelijkertijd piano, zang en theorie op het conservatorium. Na deze opleidingen kreeg ik verschillende beurzen, waaronder de Sarolta Kodály Scholarship voor de master koorleiding. Het jaar daarop kreeg ik weer een beurs voor de master Kodály Music Pedagogy. “Deze opleidingen hebben me gevormd. Fantastische leraren, fantastische muzikanten. De hele dag muzieklessen en zingen met een klein groepje op een hoog niveau. Als familie. Wat ik daar heb geleerd heeft mijn manier van lesgeven enorm beïnvloed.”

Wat houdt de methode van Kodály in?

“In het kort: als je kinderen muziek wilt leren, kun je dat het beste doen met zang. Door de juiste pedagogische en technische vaardigheden te gebruiken, vergroot je het plezier en de muzikaliteit van de kinderen.”

Ziet Kamerkoor Lux hier iets van terug in de repetities?

“Deze theorie is bedoeld voor kinderen en niet zo makkelijk toe te passen op mensen die al een bepaald niveau hebben. In die zin ben ik ook geen docent als ik bijvoorbeeld Lux dirigeer. Dan ben ik een zanger en muzikant die muziek communiceert.”

Hoe ziet je carrière als sopraan er op dit moment uit?   

“Afgelopen Pasen zong ik mee met verschillende passieconcerten. In augustus heb ik een solorecital in Griekenland, in het najaar zing ik solo met een koor en wil ik nog een solorecital in Den Haag organiseren.”

Waarom koos je Nederland en Den Haag?

“Nadat ik had meegedaan met de Tenso Masterclass voor dirigenten in 2015, ontmoette ik een aantal Nederlandse muzikanten en artiesten. Dat in combinatie met vrienden die hier al studeerden, werd de optie om naar Nederland te gaan steeds reëler. Uiteindelijk koos ik voor het Conservatorium Den Haag vanwege de link met Kodály. Sinds 2016 geef ik daar ook les: muziektheorie, gehoortraining en analyse, ensembleleiding en koor.”

Kende je Lux eigenlijk al?

“Ik kende Kwintessens en wist dat Raoul deze twee koren had. Ik was onder de indruk van hoe hij deze koren leidde. Zijn charisma en energie. Tijdens jullie afscheidsconcert groeide dat gevoel. De klank van de groep, de manier waarop jullie stonden te zingen, de potentie en vooral ook het plezier. Dat had ik lange tijd niet op deze manier gehoord. Ik ga Raoul binnenkort ontmoeten.”

Wat wil je met Lux bereiken?

“Dat Lux een eigen klank ontwikkelt. Dat mensen meteen horen: ah dat is Lux! Daar wil ik aan werken. En ook om te ontdekken welke muziek nog meer of misschien nog beter past bij jullie stemmen.”

Wat wil jij voor jezelf bereiken?  

“Mezelf verder ontdekken als musicus. Wie ik ben en hoe ik met dezelfde passie en energie kan blijven werken.”

Door Mayke Calis

Meer weten over Angeliki Ploka? Bekijk haar website.



Translate »