Indianen & Zuid-Amerikaanse ritmes

Indianen & Zuid-Amerikaanse ritmes

Repetitiedag 4 februari 2017

 

Haal de indiaan in je naar boven! Met die boodschap beginnen we onze repetitiedag Zuid-Amerikaanse muziek met Kamerkoor Lux. Even daarvoor hebben we al indiaanstampend Hanacpachap gezongen. Dirigent Raoul was in een vorig leven indiaan, daarom zingen wij nu dit repertoire.

Het is superswingend, maar her en der wordt soms gemopperd dat het zo ánders is dan onze vorige programma’s. Veel lastige ritmes, dus de repetities verliepen de laatste twee keer wat stroef. Maar zonder dip geen glorie. Vol overgave laten we de indiaan in onszelf los: tay-ta, tu-cuy (toekoei) pag (vader van ons allemaal).

Bij En los surcos del amor krijgt Raoul zowaar kippenvel, maarrrr… zou hij Raoul niet zijn als hij niet een kleíne aanwijzing had. Zingen met elkaar op zaterdag is heel bijzonder. Het is weekend, andere bezigheden en verplichtingen zetten we opzij. We fietsen, rijden of treinen naar Den Haag, bakken of kopen van te voren iets lekkers en geven ons tijdens het zingen helemaal. Hoewel we niet praten, communiceren we toch. Er ontstaat dan zoiets moois. Daar zijn dus geen woorden voor.  

De tijd vliegt voorbij en ineens is het pauze. We vallen aan op de heerlijke zelfgemaakte salades, sateetjes, Bach-koeken, cakes, kaasjes en andere lekkere dingen.

Een deel van de dag oefenen we apart met de mannen en de vrouwen en met de verschillende stemsoorten. De sopranen worstelen met de hoeveelheid hoge noten uit Ave Maria Guarani (de stam van de verre voorouders van Raoul). “Eigenlijk zijn die niet zingbaar,” zegt hij. “Dus succes!” Onze eerste sopranen slaan zich er dapper doorheen.

Harald trakteert ons na de pauze op een klarinetsolo bij To the mothers of Brazil. Ook dat is zo leuk van ons koor. Het blijft verrassend wat mensen allemaal nog meer blijken te kunnen. Nog maar zes repetities plus twee generales om te werken aan de samenklank. En om de helft uit het hoofd te leren.

Op 1 en 8 april is ons optreden. Zet het in je agenda! Het wordt mooi!

Mayke Calis (tekst)
Jeannette van Uffelen (foto’s, video & bewerking)

Vooruit dan, een piepklein voorproefje van een stuk van Carlos Guastavino.

Reageren is niet mogelijk.
Translate »